Git
Chapters ▾ 2nd Edition

1.6 Ξεκινώντας με το Git - Ρύθμιση του Git για πρώτη φορά

Ρύθμιση του Git για πρώτη φορά

Έχοντας πλέον εγκατεστημένο το Git στον υπολογιστή μας, θα χρειαστεί να κάνουμε μερικές ρυθμίσεις ώστε να εξατομικεύσουμε το περιβάλλον του Git. Τις ρυθμίσεις αυτές θα χρειαστεί να τις κάνουμε μόνο μία φορά σε κάθε υπολογιστή, θα μείνουν ως έχουν μετά από αναβαθμίσεις. Μπορούμε επίσης να αλλάξουμε τις ρυθμίσεις αυτές απλά και μόνο τρέχοντας τις εντολές ξανά.

Το Git περιέχει ένα εργαλείο που ονομάζεται git config το οποίο μας επιτρέπει να δούμε και να θέσουμε τιμές στις λεγόμενες μεταβλητές διαμόρφωσης (configuration variables). Οι μεταβλητές διαμόρφωσης ελέγχουν όλες τις παραμέτρους σχετικά με το πώς φαίνεται και λειτουργεί το Git. Οι μεταβλητές αυτές μπορούν να αποθηκευτούν σε τρία διαφορετικά μέρη:

  1. Στο αρχείο /etc/gitconfig: περιέχει τιμές για όλους τους χρήστες του συστήματος και όλα τα αποθετήριά τους. Αν χρησιμοποιήσουμε την επιλογή --system στην εντολή git config, τότε η εντολή διαβάζει και γράφει από αυτό το αρχείο.

  2. Στο αρχείο ~/.gitconfig ή ~/.config/git/config: περιέχει τιμές συγκεκριμένες για τον χρήστη. Για να κάνουμε το Git να γράφει σε και να διαβάζει από αυτό το αρχείο θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την επιλογή --global.

  3. Στο αρχείο config στον κατάλογο του Git (το αρχείο αυτό ονομάζεται .git/config) του αποθετηρίου το οποίο χρησιμοποιούμε: περιέχει τιμές ειδικά για το συγκεριμένο αποθετήριο.

Καθένα από τα παραπάνω επίπεδα υπερσκελίζει τις τιμές του προηγούμενου επιπέδου. Για παράδειγμα, οι τιμές του αρχείου .git/config υπερσκελίζουν εκείνες του αρχείου /etc/gitconfig.

Σε υπολογιστές Windows, το Git θα αναζητήσει το αρχείο .gitconfig στον κατάλογο $HOME (συνήθως στην τοποθεσία C:\Users\$USER). Επίσης, θα αναζητήσει το αρχείο /etc/gitconfig, η τοποθεσία του οποίου θα είναι σχετική με την τοποθεσία που επιλέξαμε να εγκαταστήσουμε το Git. Αν χρησιμοποιούμε την έκδοση 2.x ή μεταγενέστερη του Git για Windows, υπάρχει επίσης ένα αρχείο ρυθμίσεων του συστήματος στον κατάλογο C:\Documents and Settings\All Users\Application Data\Git\config στα Windows XP και στον C:\ProgramData\Git\config στα Windows Vista ή μεταγενέστερα. Αυτό το αρχείο ρυθμίσεων μορεί να αλλάχθεί μόνον με την εντολή git config -f <αρχείο> όταν εκτελείται από έναν διαχειριστή.

Η ταυτότητά μας

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε αφού εγκαταστήσουμε το Git είναι να ορίσουμε το όνομα χρήστη και τη διεύθυνση e-mail μας. Το παραπάνω είναι πολύ σημαντικό καθώς κάθε υποβολή που κάνουμε στο Git θα περιέχει τις πληροφορίες αυτές:

$ git config --global user.name "John Doe"
$ git config --global user.email johndoe@example.com

Όπως και οι προηγούμενες ρυθμίσεις, έτσι και αυτή χρειάζεται να γίνει μόνο μία φορά αν χρησιμοποιήσουμε την επιλογή --global. Το Git θα χρησιμοποιεί πάντα αυτές τις πληροφοορίες για το όνομα χρήστη και τη διεύθυνση e-mail μας κάθε φορά που κάνουμε κάτι στο σύστημα. Αν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τις παραπάνω πληροφορίες για συγκεκριμένα έργα τότε μπορούμε να τρέξουμε τις ίδιες εντολές, μέσα από τον κατάλογο του έργου, χωρίς την επιλογή --global.

Πολλά από τα γραφικά εργαλεία θα μας βοηθήσουν για αυτήν τη διαδικασία όταν τα χρησιμοποιήσουμε για πρώτη φορά.

Ο επεξεργαστής κειμένου

Τώρα που έχουμε ορίσει την ταυτότητά μας, μπορούμε να καθορίσουμε τον επεξεργαστή κειμένου που θα χρησιμοποιούμε όταν το Git μάς ζητάει να επεξεργαστούμε κάποιο κείμενο. Αν δεν τον ρυθμίσουμε, το Git θα χρησιμοποιήσει τον προεπιλεγμένο επεξεργαστή κειμένου του συστήματός μας, π.χ. τον Vim. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε έναν διαφορετικό επεξεργαστή κειμένου, όπως τον Emacs, μπορούμε να εκτελέσουμε την εντολή:

$ git config --global core.editor emacs
Warning

Ο Vim και ο Emacs είναι δημοφιλείς επεξεργαστές κειμένου που χρησιμοποιοούνται συχνά από προγραμματιστές σε λειτουργικά συστήματα που βασίζονται στα Unix, όπως τα Linux και τα Mac. Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με κάποιο από αυτά τα προγράμματα ή αν χρησιμοποιούμε έναν υπολογιστή Windows, ίσως χρειαστεί να αναζητήσουμε οδηγίες για το πώς να ρυθμίσουμε τον αγαπημένο μας επεξεργαστή με το Git. Αν δεν ρυθμίσουμε έναν επεξεργαστή κειμένου με αυτόν τον τρόπο και αν δεν γνωρίζουμε για τον Vim και τον Emacs, είναι πιθανό να μπερδευτούμε όταν τελικά χρειαστεί να τους χρησιμοποιήσουμε.

Έλεγχος των ρυθμίσεών μας

Αν θέλουμε να ελέγξουμε τις ρυθμίσεις μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εντολή git config --list για να δούμε όλες τις ρυθμίσεις του Git:

$ git config --list
user.name=John Doe
user.email=johndoe@example.com
color.status=auto
color.branch=auto
color.interactive=auto
color.diff=auto
...

Επειδή το Git διαβάζει τις ρυθμίσεις του από διαφορετικά αρχεία (/etc/gitconfig και ~/.gitconfig για παράδειγμα), μπορεί να δούμε κάποιες από αυτές περισσότερες από μια φορά. Στην περίπτωση αυτή, το Git θα χρησιμοποιήσει την τελευταία τιμή για κάθε ξεχωριστή ρύθμιση.

Μπορούμε επίσης να δούμε την τιμή μιας συγκεκριμένης ρύθμισης πληκτρολογώντας git config <κλειδί>:

$ git config user.name
John Doe
scroll-to-top