Git
Chapters ▾ 2nd Edition

2.7 Основите на Git - Git Алијаси

Git Алијаси

Пред да го завршиме ова поглавје за основниот Git, има само еден мал совет што може да го направи вашиот Git искуство поедноставно, полесно и познато: псевдоними. Ние нема да се однесуваме на нив или да претпоставиме дека сте ги користеле подоцна во книгата, но најверојатно треба да знаете како да ги користите.

Git автоматски не ја извади вашата команда ако ја напишете делумно. Ако не сакате да го напишете целиот текст на секоја команда на Git, можете лесно да поставите алијас за секоја команда користејќи git config. Еве неколку примери што можеби сакате да ги поставите:

$ git config --global alias.co checkout
$ git config --global alias.br branch
$ git config --global alias.ci commit
$ git config --global alias.st status

Ова значи дека, на пример, наместо да пишувате git commit ', само треба да го напишете git ci`. Како што продолжувате со користење на Git, веројатно ќе користите и често други команди; не двоумете се да креирате нови алијаси.

Оваа техника исто така може да биде многу корисна во креирањето на команди за кои мислите дека треба да постојат. На пример, за да го коригирате проблемот со употребливост со кој сте се сретнувале со преместување на датотека, можете да додадете свој нестепенски алијас на Git:

$ git config --global alias.unstage 'reset HEAD --'

Ова ги прави следните две команди еквивалентни:

$ git unstage fileA
$ git reset HEAD -- fileA

Ова изгледа малку појасно. Исто така, вообичаено е да додадете последна команда, вака:

$ git config --global alias.last 'log -1 HEAD'

На овој начин, можете да го видите последното извршување лесно:

$ git last
commit 66938dae3329c7aebe598c2246a8e6af90d04646
Author: Josh Goebel <dreamer3@example.com>
Date:   Tue Aug 26 19:48:51 2008 +0800

    test for current head

    Signed-off-by: Scott Chacon <schacon@example.com>

Како што можете да кажете, Git едноставно ја заменува новата команда со она за што го алиасирате. Сепак, можеби сакате да извршите надворешна команда, наместо под-команда на Git. Во тој случај, ја стартувате командата со знак ! '. Ова е корисно ако напишете сопствени алатки кои работат со Git складиштето. Ние можеме да демонстрираме со алијанса `git visual за да се кандидира` gitk`:

$ git config --global alias.visual '!gitk'
scroll-to-top