Git
Chapters ▾ 2nd Edition

1.5 Почеток - Инсталирање на Git

Инсталирање на Git

Пред да започнете со користење на Git, морате да го направите достапен на вашиот компјутер. Дури и ако е веќе инсталирано, веројатно е добра идеја да се ажурира на најновата верзија. Можете да го инсталирате како пакет или преку друг инсталерот, или да го преземете изворниот код и да го компајлирате сами.

Note

Оваа книга е напишана со верзија на Git * 2.0.0 *. Иако повеќето од командите што ги користиме треба да работат дури и во античките верзии на Git, некои од нив може да не дејствуваат или да дејствуваат малку поинаку ако користите постара верзија. Бидејќи Git е доста одличен во зачувувањето на компатибилноста наназад, секоја верзија по 2.0 треба да работи добро.

Installing on Linux

Ако сакате да ги инсталирате основните Git алатки на Линукс преку бинарен инсталатор, генерално можете да го направите тоа преку алатката за управување со пакети што доаѓа со вашата дистрибуција. Ако сте на Fedora (или која било тесно поврзана RPM-базирана дистрибуција, како што се RHEL или CentOS), можете да го користите dnf:

$ sudo dnf install git-all

Ако сте на дистрибуција базирана на Debian, како Ubuntu, обидете се со apt:

$ sudo apt install git-all

За повеќе опции, постојат инструкции за инсталирање на неколку различни Unix дистрибуции на веб-страницата на Git, на http://git-scm.com/download/linux [].

Инсталирање на Mac

Постојат неколку начини да го инсталирате Git на Mac. Најлесно е веројатно да се инсталираат Xcode командната линија алатки. На Маверикс (10.9) или погоре, можете да го направите ова едноставно со обид да го извршите "git" од Терминалот за прв пат.

$ git --version

Ако веќе немате инсталирано, тоа ќе ве натера да го инсталирате.

Ако сакате посовремена верзија, можете исто така да ја инсталирате преку бинарен инсталер. MacOS Git инсталерот се одржува и е достапен за преземање на веб-страницата на Git, на http://git-scm.com/download/mac [].

Git macOS installer.
Figure 7. Git macOS Installer.

Можете исто така да го инсталирате како дел од инсталацијата на GitHub за Mac. Нивната алатка GUI Git има опција да инсталира алатки за командната линија. Оваа алатка можете да ја преземете од веб-страницата на GitHub за Mac, на http://mac.github.com [].

Installing on Windows

Постојат и неколку начини да го инсталирате Git на Windows. Најофицијалното градење е достапно за преземање на веб-страницата на Git. Само одете на http://git-scm.com/download/win [] и преземањето ќе започне автоматски. Забележете дека ова е проект наречен Git за Windows, кој е одделен од самиот Git; за повеќе информации за тоа, одете на https://git-for-windows.github.io/ [].

За да добиете автоматска инсталација можете да го користите Git Chocolatey package. Имајте на ум дека пакетот Chocolatey се одржува во заедницата.

Уште еден лесен начин за инсталирање на Git е инсталирањето на GitHub Desktop. Инсталаторот вклучува верзија на командната линија на Git, како и GUI. Исто така добро функционира со Powershell и поставува цврсти кеширање на credential и нормални CRLF поставувања. Ќе дознаеме нешто повеќе за тие работи малку подоцна, но доволно е да кажеме дека тие се работи што ги сакате. Можете да го преземете ова од веб-страницата на GitHub Desktop website.

Инсталирање од Извор

Наместо тоа, на некои луѓе им е корисно да го инсталираат Git од изворот, бидејќи ќе ја добиете најновата верзија. Бинарни инсталатери имаат тенденција да бидат малку позади, иако како што Git созреа во последниве години, ова го направи помалку разлика.

Ако не сакате да го инсталирате Git од изворот, треба да ги имате следните библиотеки за кои зависи Git: autotools, curl, zlib, openssl, expat и libiconv. На пример, ако сте на систем кој има dnf (како Fedora) или` apt-get` (како што е системот базиран на Debian), можете да користите една од овие команди за да ги инсталирате минималните зависности за составување и инсталирање на Git бинарни датотеки:

$ sudo dnf install dh-autoreconf curl-devel expat-devel gettext-devel \
  openssl-devel perl-devel zlib-devel
$ sudo apt-get install dh-autoreconf libcurl4-gnutls-dev libexpat1-dev \
  gettext libz-dev libssl-dev

За да може да додадете документација во различни формати (doc, html, info), овие дополнителни зависности се потребни (Забелешка: корисниците на RHEL и RHEL-деривати како CentOS и Scientific Linux ќе мора да https://fedoraproject.org /wiki/EPEL#How_can_I_use_these_extra_packages.3F употребете го складиштето на EPEL] за да го преземете пакетот docbook2X:

$ sudo dnf install asciidoc xmlto docbook2X
$ sudo apt-get install asciidoc xmlto docbook2x

Ако користите дистрибуција базирана на Debian (Debian / Ubuntu / Ubuntu-деривати), потребен ви е и пакетот install-info:

$ sudo apt-get install install-info

Ако користите дистрибуција базирана на RPM (Fedora / RHEL / RHEL-деривати), потребен ви е и getopt пакетот (кој е веќе инсталиран на дистрибуција базирана на Debian):

$ sudo dnf install getopt
$ sudo apt-get install getopt

Дополнително, ако користите Fedora / RHEL / RHEL-деривати, треба да го направите ова

$ sudo ln -s /usr/bin/db2x_docbook2texi /usr/bin/docbook2x-texi

поради бинарни разлики во името.

Кога ги имате сите неопходни зависности, можете да продолжите и да го дофатите најновото означено издание на tarball од неколку места. Можете да го добиете преку веб-страницата kernel.org, на https://www.kernel.org/pub/software/scm/git [], или огледало на веб-страницата GitHub, на https://github.com/git / git / изданија []. Генерално е малку појасно што е најновата верзија на страницата на GitHub, но страницата kernel.org, исто така, ги објавува и потписите ако сакате да ја потврдите вашата преземање.

Потоа, компајлирајте и инсталирајте:

$ tar -zxf git-2.0.0.tar.gz
$ cd git-2.0.0
$ make configure
$ ./configure --prefix=/usr
$ make all doc info
$ sudo make install install-doc install-html install-info

Откако ова е направено, можете да го добиете и Git преку самиот Git за ажурирања:

$ git clone git://git.kernel.org/pub/scm/git/git.git
scroll-to-top