Git
Chapters ▾ 2nd Edition

1.2 Почеток - Кратка историја на Git

Кратка историја на Git

Како и со многу големи работи во животот, Git започна со малку креативно уништување и огнена контроверзност.

Linux кернелот е проект со отворен код за софтвер со прилично голем опсег. За поголемиот дел од животниот век на одржувањето на Linux кернелот (1991-2002), промените во софтверот беа предадени околу како закрпи и архивирани датотеки. Во 2002 година, проектот на кернелот Линукс започна со користење на неслободен DVCS наречен BitKeeper.

Во 2005 година, односот меѓу заедницата која го развила јадрото Линукс и комерцијалната компанија која го развила BitKeeper се сруши, а статусот на бесплатниот статус на алатката беше отповикан. Ова ја поттикна развојната заедница на Линукс (и особено Линус Торвалдс, креаторот на Линукс) да развијат сопствена алатка врз основа на некои лекции што ги научиле при користење на BitKeeper. Некои од целите на новиот систем беа следниве:

  • Брзина

  • Едноставен дизајн

  • Силна поддршка за нелинеарен развој (илјадници паралелни гранки)

  • Целосно дистрибуиран

  • Ефикасно да се справи со големи проекти како кернелот Линукс (брзина и големина на податоци)

Од своето раѓање во 2005 година, Git еволуираше и созреа да биде лесен за употреба, а сепак да ги задржи овие првични квалитети. Неверојатно е брз, тој е многу ефикасен со големи проекти, и има неверојатен систем на разгранување за нелинеарен развој (види << ch03-git-branching >>).с

scroll-to-top