Git
Chapters ▾ 2nd Edition

6.1 GitHub - Поставување сметка и конфигурација

GitHub е единствениот најголем домаќин за складиштата Git, и е централна точка за соработка за милиони програмери и проекти. Голем процент од сите складишта на Git се хостирани на GitHub, а многу проекти со отворен код го користат за Git хостинг, издаваат следење, преглед на кодот и други работи. Значи, иако тоа не е директен дел од проектот со отворен код за Git, има добри шанси дека ќе сакате или треба да комуницирате со GitHub во одреден момент додека го користите Git професионално.

Ова поглавје е за ефикасно користење на GitHub. Ќе покриеме регистрирање и управување со сметка, создавање и користење на Git репозиториуми, заеднички работни процеси за да придонесеме за проекти и да прифатиме придонеси кон вашиот, програмски интерфејс на GitHub и многу малку совети кои ќе го олеснат животот воопшто.

Доколку не сте заинтересирани да користите GitHub да ги хостирате сопствените проекти или да соработувате со други проекти кои се хостирани на GitHub, можете безбедно да прескокнете Git Алатки.

Поставување сметка и конфигурација

Првото нешто што треба да направите е да поставите бесплатна корисничка сметка. Едноставно посетете https://github.com [], изберете корисничко име кое не е веќе направено, дадете е-поштенска адреса и лозинка, и кликнете на копчето "Пријавете се за GitHub".

The GitHub sign-up form.
Figure 77. The GitHub sign-up form.

Следното нешто што ќе го видите е ценовната страница за надградени планови, но сега е безбедно да се игнорира ова. GitHub ќе ви испрати е-пошта за да ја потврдите адресата што ја дадовте. Оди напред и направете го ова; тоа е доста важно (како што ќе видиме подоцна).

Note

GitHub ја обезбедува својата функционалност со бесплатни сметки, со ограничување дека сите ваши проекти се целосно јавни (секој има пристап за читање). Платените планови на GitHub исто така вклучуваат опција за креирање на приватни проекти, но ние нема да ги покриеме оние во оваа книга.

Со кликнување на логото на Octocat во горниот лев агол од екранот ќе ве однесе до страната на вашата табла. Сега сте подготвени да го користите GitHub.

SSH пристап

Од сега, во целост сте во можност да се поврзете со Git складиштата користејќи го протоколот https: //, автентицирате со корисничкото име и лозинката која штотуку сте ја поставиле. Сепак, за едноставно клонирање на јавни проекти, дури и не треба да се регистрирате - сметката што ја создадовме започнува со играње, кога ќе ги одвоиме проектите и малку подоцна ќе продолжиме со нашите вилушки.

Ако сакате да користите SSH дистанционни, ќе треба да конфигурирате јавен клуч. (Ако веќе не го имате, видете << _generate_ssh_key >>.) Отворете ги поставките за вашиот профил користејќи ја врската во горниот десен агол од прозорецот:

The ``Account settings'' link.
Figure 78. The “Account settings” link.

Потоа одберете го секцијата ‘` SSH keys '’ по должината на левата страна.

The ``SSH keys'' link.
Figure 79. The “SSH keys” link.

Од таму, кликнете на копчето "Додај SSH копче", наведете го клучот со име, ставете ја содржината на вашата датотека "~ / .ssh / id_rsa.pub" (или што и да си ја навеле) датотеката со јавен клуч во текстот област и кликнете на `Додај клуч '.

Note

Бидете сигурни дека името на вашиот SSH клуч е нешто што може да се запамети. Можете да ги именувате секој од вашите клучеви (на пример, "Мојот лаптоп" или "Работна сметка"), така што ако треба да го откажете клучот подоцна, можете лесно да кажете кој сте го барате.

Вашиот Аватар

Следно, ако сакате, можете да го замените аватарот кој е генериран за вас со слика на вашиот избор. Прво оди на табулаторот "Профил" (над табот SSH тастатура) и кликнете ,, Upload new picture ''.

The ``Profile'' link.
Figure 80. The “Profile” link.

Ние ќе избереме копија од логото на Git што е на нашиот хард диск, а потоа добиваме шанса да го исечеме.

Crop your uploaded avatar.
Figure 81. Crop your avatar

Сега насекаде каде што комуницирате на страницата, луѓето ќе го видат вашиот аватар веднаш до вашето корисничко име.

Ако се случи да имате поставено аватар во популарната Gravatar услуга (често се користи за Wordpress сметки), тој аватар ќе се користи стандардно и нема потреба да го правите овој чекор.

Вашите е-мејл адреси

Начинот на кој GitHub ги мапира вашите Git обврски на вашиот корисник е по е-адреса. Ако користите повеќе е-мејл адреси во вашите обврски и сакате GitHub да ги поврзе правилно, треба да ги додадете сите адреси на е-пошта што сте ги користеле во делот Е-пораки во делот за админ.

Add all your email addresses.
Figure 82. Add email addresses

Во << _ add_email_addresses >> можеме да видиме некои од различните држави што се можни. Главната адреса е потврдена и поставена како примарна адреса, што значи дека ќе добиете известувања и потврди. Втората адреса е потврдена и така може да се постави како примарна ако сакате да ги промените. Конечната адреса не е потврдена, што значи дека не можете да ја направите вашата примарна адреса. Ако GitHub гледа било кој од овие во изврши пораки во секое складиште на сајтот, тој ќе биде поврзан со вашиот корисник сега.

Две фактори за проверка на автентичност

Конечно, за дополнителна безбедност, дефинитивно треба да поставите Двофакторска автентикација или ‘` 2FA '’. Двофакторската проверка на автентичност е механизам за автентикација кој неодамна станува се повеќе популарен за ублажување на ризикот од компромитација на вашата сметка, ако вашата лозинка е украдена некако. Вклучувањето ќе го направи GitHub да ве праша за два различни методи на автентикација, така што ако еден од нив е компромитиран, напаѓачот нема да може да пристапи до вашата сметка.

Можете да го најдете поставувањето на две фактори за автентикација под табулаторот за безбедност на поставките за вашата сметка.

2FA in the Security Tab
Figure 83. 2FA in the Security Tab

Ако кликнете на копчето `Постави дво-фактор за проверка ', ќе ве одведе до страната за конфигурација каде што можете да одберете да користите телефонска апликација за да генерирате секундарен код (" времена лозинка за едно време " '), или можете да добиете GitHub код преку СМС-пораката секогаш кога ќе треба да се најавите.

Откако ќе изберете кој метод сакате и следете ги инструкциите за поставување на 2FA, вашата сметка тогаш ќе биде малку посигурна и ќе мора да обезбедиш код покрај вашата лозинка секогаш кога ќе влезете во GitHub.

scroll-to-top