Git
Chapters ▾ 2nd Edition

6.4 GitHub - Специјални датотеки

Специјални датотеки

Постојат неколку специјални датотеки што GitHub ќе ги забележи ако тие се присутни во вашето складиште.

README

Првата е датотеката README, која може да биде со скоро било кој формат кој GitHub го препознава како проза. На пример, тоа би можело да биде README,` README.md`, README.asciidoc, итн. Ако GitHub гледа датотека README во вашиот извор, таа ќе ја прикаже на целниот страница на проектот.

Многу тимови ја користат оваа датотека за да ги содржат сите релевантни информации за проектот за некој кој може да биде нов во складиштето или проектот. Ова обично вклучува работи како:

  • За што работи проектот

  • Како да го конфигурирате и инсталирате

  • Пример за тоа како да го користите или да го стартувате

  • Лиценцата што проектот е понудена под

  • Како да се придонесе кон тоа

Бидејќи GitHub ќе ја направи оваа датотека, можете да вградите слики или линкови во неа за да додадете лесно разбирање.

придонес

Другата специјална датотека што GitHub ја препознава е датотеката "ДОПОЛНИТЕЛНИ". Ако имате датотека со име ПРИДРУЖУВАЊЕ со која било проширена датотека, GitHub ќе покаже << _ contrib_file >> кога некој почнува да отвора барање за повлекување.

Contributing notice
Figure 118. Opening a Pull Request when a CONTRIBUTING file exists.

Идејата овде е дека можете да наведете конкретни работи што сакате или не сакате во Барањето за повлекување испратено до вашиот проект. На овој начин луѓето всушност можат да ги прочитаат упатствата пред да го отворат барањето за повлекување.

Администрација на проекти

Општо земено, нема многу административни работи што можете да ги направите со еден проект, но има неколку елементи кои би можеле да бидат од интерес.

Промена на почетната гранка

Ако користите друга гранка освен "господар" како стандардна гранка за која сакате луѓето да ги отворат Повлече барањата или стандардно гледаат, можете да го промените тоа во страницата со поставки на вашето складиште под табулаторот "Опции".

Default branch
Figure 119. Change the default branch for a project.

Едноставно променете ја стандардната гранка во паѓачкото мени и тоа ќе биде стандардно за сите поголеми операции од тогаш, вклучувајќи ја и која гранка се стандардно проверува кога некој клонира складиштето.

Пренесување на проект

Ако сакате да префрлите проект на друг корисник или организација во GitHub, постои опција ‘` Трансфер на сопственост ’ на дното на истата картичка 'Опции на страницата за поставувања на складиште кое ви овозможува да го направите ова .

Transfer
Figure 120. Transfer a project to another GitHub user or Organization.

Ова е корисно ако го напуштате проектот и некој сака да го превземете, или ако вашиот проект станува поголем и сакате да го преместите во некоја организација.

Ова не само што го поместува складиштето заедно со сите негови гледачи и ѕвезди на друго место, туку исто така поставува пренасочување од вашиот URL до новото место. Исто така, ќе ги пренасочува клоновите и гревовите од Git, а не само веб-барањата.

scroll-to-top