Git
Chapters ▾ 2nd Edition

6.5 GitHub - Управување со организација

Управување со организација

Во прилог на сметки за еден корисник, GitHub ги има и оние што се нарекуваат Организации. Како лични сметки, организациските сметки имаат именски простор каде сите нивни проекти постојат, но многу други работи се различни. Овие сметки претставуваат група на луѓе со заедничка сопственост на проекти, и постојат многу алатки за управување со подгрупи на тие луѓе. Нормално, овие сметки се користат за групи со отворен код (како што се ‘` perl ’ или ‘` шините ') или компании (како што се `` google ’ или `` twitter ').

Основи на организацијата

Организација е прилично лесно да се создаде; само кликнете на иконата ‘` + '’ во горниот десен агол на секоја страница на GitHub и од менито изберете "Нова организација".

The ``New organization'' menu item.
Figure 121. The “New organization” menu item.

Прво, ќе треба да ја именувате вашата организација и да обезбедите е-адреса за главна точка за контакт за групата. Потоа можете да поканите други корисници да бидат ко-сопственици на сметката ако сакате.

Следете ги овие чекори и наскоро ќе бидете сопственик на сосема нова организација. Како лични сметки, организациите се бесплатни ако сè што планирате да го складирате таму ќе биде со отворен код.

Како сопственик во некоја организација, кога ќе го разиграте складиштето, ќе имате можност да го наместите на именскиот простор на вашата организација. Кога креирате нови складишта, можете да ги создадете или под вашата лична сметка или под било која од организациите во кои сте сопственик. Вие исто така автоматски ‘` гледате '’ секое ново складиште креирано под овие организации.

Исто како и во << _ personal_avatar >>, можете да испратите аватар за вашата организација да го персонализирате малку. Исто така, исто како и личните сметки, имате целна страница за организацијата во која се наведени сите ваши складишта и може да бидат видени од други луѓе.

Сега да ги покриеме некои од работите кои се малку различни со организациска сметка.

Тимови

Организации се поврзани со индивидуални луѓе преку тимови, кои се едноставно групирање на индивидуални кориснички сметки и складишта во рамките на организацијата и каков вид пристап имаат тие луѓе во тие складишта.

На пример, велат дека вашата компанија има три складишта: frontend,` backend` и deployscripts. Ќе сакате вашите развивачи на HTML / CSS / JavaScript да имаат пристап до frontend, а можеби` backend`, а вашите оператори да имаат пристап до backend и` deployscripts`. Тимовите го прават тоа лесно, без да мора да управуваат со соработниците за секое поединечно складиште.

Страницата Организација ви покажува едноставна табла на сите складишта, корисници и тимови кои се под оваа организација.

orgs 01 page
Figure 122. The Organization page.

За да управувате со вашите тимови, можете да кликнете на страничната лента Тимови на десната страна на страницата во << _ org_page >>. Ова ќе ве однесе на страница што можете да ја користите за да додадете членови во тимот, да додадете складишта во тимот или да управувате со поставките и нивоата за контрола на пристап за тимот. Секој тим може да има само читање, читање / запишување или административен пристап до складиштата. Можете да го промените тоа ниво со кликнување на копчето ‘` Settings '’ во << _ team_page >>.

orgs 02 teams
Figure 123. The Team page.

Кога ќе поканите некого во тим, тие ќе добијат е-маил допуштајќи им да знаат дека биле поканети.

Покрај тоа, тимот @ mentions (како што се` @ acmecorp / frontend`) функционира исто како и кај индивидуалните корисници, освен што * сите * членови на тимот потоа се претплатени на низата. Ова е корисно ако сакате внимание од некој во тимот, но не знаете точно кој да праша.

Корисникот може да припаѓа на било кој број на тимови, па не се ограничувајте само на тимовите за контрола на пристап. Тимови со посебен интерес како ux,` css` или refactoring се корисни за одредени видови прашања, а други како` legal` и colorblind за сосема поинаков вид.

Извештај за ревизија

Организации, исто така, им овозможуваат на сопствениците пристап до сите информации за тоа што се случувало во рамките на организацијата. Можете да отидете на табулаторот "Ревизија на дневникот" и да видиме кои настани се случиле на ниво на организација, кои ги направиле и каде во светот биле направени.

orgs 03 audit
Figure 124. The Audit log.

Можете исто така да се филтрирате на одредени типови на настани, одредени места или конкретни луѓе.

scroll-to-top