Git
Chapters ▾ 2nd Edition

1.2 Začetek - Kratka zgodovina Gita

Kratka zgodovina Gita

Kot veliko drugih stvari v življenju, je tudi Git začel z nekoliko ustvarjalnega uničenja in ognjene kontroverznosti.

Jedro Linux je projekt odprtokodne programske opreme dokaj velikega obsega. Za večino življenjske dobe vzdrževanja jedra Linux (1991-2002) so bile spremembe programske opreme poslane preko programskih popravkov in stisnjenih arhivskih datotek. V 2002 je projekt jedra Linux začel uporabljati lastniški DVCS imenovan BitKeeper.

V 2005 se je odnos med skupnostjo, ki je razvijala jedro Linux, in komercialnim podjetjem, ki je razvilo BitKeeper, skrhal in status brezplačnega orodja je bil preklican. To je pozvalo razvijalsko skupnost Linux (in posebej Linusa Torvaldsa, ustvarjalca Linuxa), da razvije svoje lastno orodje na osnovi lekcij, ki so se jih naučili med uporabo BitKeeperja. Kot je sledilo, so nekateri cilji novega sistema:

  • Hitrost

  • Enostavna oblika

  • Močna podpora za nelinearen razvoj (tisoče vzporednih vej)

  • V celoti porazdeljeno

  • Zmožnost učinkovitega upravljanja velikih projektov, kot je jedro Linux (hitrost in velikost podatkov)

Od njegovega rojstva v 2005 se je Git razvil in postal zrel ter enostaven za uporabo ob tem, da je še vedno ohranil te začetne kakovosti. Je izredno hiter in učinkovit na velikih projektih ter ima neverjeten sistem vej za nelinearen razvoj (glejte poglavje Veje Git).

scroll-to-top