Git
Chapters ▾ 2nd Edition

6.1 GitHub - Otvaranje naloga i podešavanja

GitHub je najveći host za Git repozitorijume, i predstavlja centralnu tačnu kolaboracije za milione developera i projekata. Veliki procenat svih Git repozitorijuma hostovan je na GitHub-u, i mnogi projekti otvorenog koda ga koriste za Git hosting, praćenje tiketa, pregled koda, i druge stvari. Zato, iako nije direktan deo Git projekta otvorenog koda, postoji velika verovatnoća da ćete hteti ili morati da interagujete sa GitHub-om u nekom trenutku kada budete počeli da profesionalno koristite Git.

Ovo poglavlje objašnjava kako da efikasno koristite GitHub. Pokrićemo pravljenje i održavanje naloga, pravljenje i korišćenje Git repozitorijumâ, česte tokove rada kojim se doprinosi projektima i kojim se oni prihvataju, GitHub-ov programatični interfejs i mnogo sitnih saveta da vam generalno olakšaju rad.

Ako vas ne zanima korišćenje GitHu-a za hostovanje sopstvenih projekata ili kolaboracija sa drugim projekta koji su hostovani tamo, možete slobodno da preskočite na Git Tools.

Otvaranje naloga i podešavanja

Prva stvar koju treba da uradite je da otvorite besplatan korisnički nalog. Jednostavno posetite https://github.com, izaberite korisničko ime koje još uvek nije zauzeto, ostavite svoju mejl adresu i šifru, i kliknite na veliko zeleno dugme Sign up for GitHub.

Forma za registraciju na GitHub-u.
Figure 82. Forma za registraciju na GitHub-u.

Sledeća stvar koju ćete videti je cenovnik za naprednije planove, ali zasad možete ignorisati ovo. GitHub će vam poslati mejl kojim ćete verifikovati adresu koju ste uneli. Učinite ovo odmah, jer je veoma važno (što ćemo videti kasnije).

Note

GitHub nudi svu svoju funkcionalnost sa besplatnim nalozima, s tim što svi projekti moraju da budu u potpunosti javni (svi imaju pristup čitanja). GitHub-ovi platni planovi imaju unapred definisani broj privatnih projekata, ali njih nećemo pokriti u ovom knjizi.

Ako kliknete na logo Oktoketa u gornjem levom uglu ekrana, vratićete se na glavnu stranu. Sada ste spremni da počnete da koristite GitHub.

SSH pristup

Sada ćete moći da se u potpunosti povežete sa GitHub repozitorijumima koristeći https:// protokol, potvrđujući svoj identitet korisničkim imenom i šifrom koje ste uneli ranije. Međutim, da biste samo klonirali javne projekte, ne morate ni da se registrujete — nalog koji smo kreirali igra ulogu kada budemo forkovali projekte i gurali rad na njih kasnije.

Ako želite da koristite SSH rimoutove, moraćete da konfigurišete javni ključ. (Ako ga još nemate, pogledajte Generisanje javnog SSH ključa.) Otvorite podešavanja svog naloga koristeći link u gornjem desnom uglu prozora:

Link _Account settings_.
Figure 83. Link Account settings.

Onda izaberite sekciju SSH keys sa leve strane.

_SSH keys_ link.
Figure 84. SSH keys link.

Odavde, klinite na dugme Add an SSH key, dajte mu ime, i prekopirajte sadržaj svog ~/.ssh/id_rsa.pub (ili kako ste ga već nazvali) fajla sa javnim ključem u oblast za tekst, i kliknite Add key.

Note

Obavezno imenujte svoj SSH ključ tako da ga lako zamaptite. Možete da imenujete svaki od ključeva (na primer, "Moj laptop" ili "Radni nalog") tako kasnije možete lako da znate koji ključ tražite ako poželite da ga opozovete.

Lični avatar

Sada, ako želite, možete da promenite generisani avatar slikom koju vi izaberete. Prvo odite u tab Profile (iznad taba SSH Keys) i kliknite na Upload new picture.

Link _Profile_.
Figure 85. Link Profile.

Izabraćemo kopiju Git logoa koji imamo na hard disku; nakon toga dobijamo priliku da ga kropujemo.

Kropovanje avatara.
Figure 86. Kropovanje avatara

Sada, kad god interagujete negde na sajtu, ljudi će videti vaš avatar pored korisničkog imena.

Ako imate okačen avatar na popuarni servis Gravatar (često se koristi sa Vordpresovim nalozima), taj avatar će automatski biti iskorišćen i ne morate da radite ovaj korak.

Vaša mejl adresa

GitHub mapira vaše Git komitove vašem korisničkom nalogu pomoću mejl adrese. Ako korsitite više mejl naloga u svojim komitovima i želite da ih Git poveže kako treba, treba da dodate sve mejl adrese koje ste koristili u Emails odeljku admin odeljka.

Dodavanje mejl adresa.
Figure 87. Dodavanje mejl adresa.

U Dodavanje mejl adresa. vidimo vidi neke od različitih mogućih stanja. Adresa na vrhu je verifikovana i podešena kao primarna adresa, što znači da ćete tu dobijati sve notifikacije i prihode. Druga adresa je verifikovana i može da se podesi kao primarna ako želite da je promenite. Poslednja adresa nije verifikovana, što znači da nju ne možete da izaberete kao svoju primarnu adresu. Ako GitHub vidi bilo koju od ovih u komit porukama u bilo kom repozitorijumu na sajtu, napraviće se veza sa vašim nalogom.

Overa autentičnosti sa dva faktora

Najzad, za dodatnu sigurnost, treba definitivno da podesite Two-factor Authentication tj. 2FA. Overa autentičnosti sa dva faktora je mehanizam za overu identiteta koji postaje sve popularniji za smanjenje rizika da dođe do kompromizacije vašeg naloga u slučaju da vam se neko nekako dokopa šifre. Ako uključite ovu opciju, GitHub će vas pitati za dve moguće metode overe identiteta; na taj način, za slučaj da jedna od njih bude kompromozivana, napadač neće moći da vam pristupi nalogu.

Podešavanje za overu autentičnosti sa dva koraka nalazi se pod tabom Security u Account settings.

2FA u _Security_ tabu.
Figure 88. 2FA u Security tabu.

Ako kliknete na dugme Set up two-factor authentication, odvešće vas na konfiguracionu stranicu gde možete da izaberete da koristite aplikaciju za telefon radi generisanja sigurosnog koda (jednokratna šifra), ili vam GitHub može poslati kôd preko SMS-a svaki put kada treba da se ulogujete.

Nakon što izaberete metodu koju preferirate i ispratite instrukcije za podešavanje 2FA, vaš nalog će onda biti malo sigurniji i moraćete da pored šifre ukucate i kôd svaki put kada se logujete na GitHub.